Συνέντευξη της Κατερίνας Ιγγλέζη στη La Tribune.

23 Αυγούστου 2012 – La Tribune ONLINE

Συνέντευξη – Ανταπόκριση από Αθήνα της Elisa Perrigueur

Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση στο ελληνικό κοινοβούλιο, και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του κοινοβουλίου. Στη συνέντευξη αναλύει την πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού, τις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες και προειδοποιεί για την κοινωνική υποβάθμιση της χώρας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τις επόμενες μέρες τον Φρανσουά Ολάν και την Άνγκελα Μέρκελ. Ελπίζει να κερδίσει χρόνο για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας. Τί θα ακολουθήσει;»

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει μια διετή αναστολή για να κερδίσει € 13,5 δισεκατομμύρια, αλλά αυτή η επιμήκυνση δε θα αλλάξει τίποτα. Στο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αναστείλει το σχέδιο διάσωσης, να αναθεωρήθει και να ακυρώθει το μνημόνιο. Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι υπό τέτοια οικονομική πίεση! Η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά δεν αξιώνει τίποτα. Παραμένει πιστή στο μνημόνιο και συντάσσεται με όλα όσα επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ. Μοναδικός του στόχος είναι η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και συστρατεύεται με τις τράπεζες, ακόμη κι αν το τίμημα είναι η εξαθλίωση των πολιτών. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Το Σεπτέμβριο, θα καταθέσουμε στο Κοινοβούλιο τις νομοθετικές προτάσεις μας, και θα καταψηφίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας.

«Μετά Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάν έδωσε ελπίδα σε πολλούς Έλληνες. Τι γίνεται σήμερα;»

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε προελογικά μια σειρά μέτρων. Έδειξε στην πραγματικότητα ισχυρότερος από τον ο Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά απογοητευτήκαμε γρήγορα. Αυτό το καλοκαίρι, ήταν λιγότερο επιθετικός από ό,τι ελπίζαμε. Ακολουθεί την ίδια πολιτική και δεν αντιστέκεται όπως χρειάζεται. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να κάνει 28 ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015. Φέτος, θα κάνει δύο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις;»

Το αντίθετο! Θεωρούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται πολύ γρήγορα. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδα (ATE Bank) ιδιωτικοποιήθηκε ταχύτατα παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εταιρείες δημόσιας ωφέλειας πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα προς όφελος της κοινωνίας.

¨Η ανεργία έχει φτάσει στο 23% του πληθυσμού, με αύξηση μεγαλύτερη του 45% σε λιγότερο από 25 χρόνια. Περισσότερα από 400.000 άτομα εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Η ύφεση προβλέπεται να φθάσει το 7%. Το μέλλον φαντάζει πολύ σκοτεινό …»

Εμείς ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι αυτό θα συμβεί. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το επίπεδο των συντάξεων, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται και δε ξέρουμε καν πώς οι άνθρωποι θα θερμάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα. Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή και αναπόφευκτα θα υπάρξουν αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα κοινωνικά κινήματα θα είναι πιο δυναμικά από ό,τι τον περασμένο Φεβρουάριο, ανεξάρτητα από την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της Αθήνας. Έχει ήδη προγραμματιστεί μια γενική διαδήλωση για τις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί αυτά τα κινήματα. Αναδύονται αυθόρμητα επειδή οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί. Εμείς τους υποστηρίζουμε.

«Τι αντίκτυπο θα έχει η έξοδος χωρών από την ευρωζώνη;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεαστούν, αν και κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Αν φύγουμε εμείς τώρα, η Ιταλία θα ακολουθήσει αύριο. Θα είναι η κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: