Ερώτηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Χαλκιδική

ΕΡΩΤΗΣΗ

24-09-2012

Προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Αρχαιολογική Ανασκαφική Δραστηριότητα στη Χαλκιδική

Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αναδείχτηκαν, λεκτικά, από την πολιτική ηγεσία, ως η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς και οι δύο τομείς έχουν απαξιωθεί.

Τα τελευταία δυο χρόνια η ανασκαφική έρευνα στη Χαλκιδική, και ιδιαίτερα στην Ιερισσό, έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, λόγω ανεπαρκούς κρατικής επιχορήγησης. Οι συστηματικές ανασκαφές βρίσκονται σε αδράνεια, ενώ οι σωστικές, που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1970, σταμάτησαν το 2010.

Στην Ιερισσό μόνο, οι αιτήσεις των οικοπέδων που πρέπει να ερευνηθούν, εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία. Σωστική ανασκαφή πραγματοποιείται μόνο αν ο οικοπεδούχος έχει την οικονομική ευχέρεια να τη χρηματοδοτήσει ο ίδιος, γεγονός σπάνιο, παρόλο που τα ημερομίσθια και η ασφαλιστική κάλυψη των εργατών έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα αφού η ανέγερση νέων οικοδομών καθυστερεί σημαντικά με αποτέλεσμα την πολλοί κάτοικοι και κυρίως νέα ζευγάρια να μην μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Αυτή η κωλυσιεργία έχει επίσης ως αποτέλεσμα το πάγωμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων, βασικού τομέα της τοπικής οικονομίας, και την καταδίκη σε ανεργία οικοδόμων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, εμπόρων οικοδομικών υλικών, χωματουργών κ.α.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Αν προτίθεται, στο άμεσο μέλλον, να χρηματοδοτήσει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έτσι ώστε να επανεκκινηθεί η οικοδομική δραστηριότητα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ιγγλέζη Κατερίνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: