Εκδήλωση κατά της εξόρυξης Χρυσού στη Μήλο

Oι χρυσοθήρες επέστρεψαν στη Μήλο μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια απουσίας. Επιδιώκουν και πάλι την εκμετάλλευση του χρυσού που βρίσκεται στην δυτική Μήλο, σε ένα χώρο μεγάλου φυσικού κάλλους, υψηλής οικολογικής αξίας, και μεγάλου τουριστικού αναπτυξιακού δυναμικού. Η εγκατάσταση ενός ορυχείου Χρυσού στη Μήλο, εκτός από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει, και τα οποία δεν συνδέονται αποκλειστικά με την χημική επεξεργασία του μεταλλεύματος Χρυσού αλλά και με την απλή εξόρυξή του, θα προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ζημιά στους τουριστικούς πόρους του νησιού. Στη Μήλο, όπου η παρουσία των ορυχείων είναι ήδη έντονη στο ανατολικό τμήμα του, η εγκατάσταση ενός ορυχείου Χρυσού στο δυτικό τμήμα θα δώσει στο νησί οριστικά τον χαρακτήρα βιομηχανικής περιοχής. Αντιθέτως, ο ποιοτικός, βιώσιμος και οικολογικός τουρισμός, η αειφορική διαχείριση του πράσινου πόρου της δυτικής Μήλου και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σφραγίδα ποιότητας περιοχής natura, μπορούν να αποφέρουν μεγάλα εισοδήματα στο νησί, όχι μόνον για μία  δεκαετία αλλά στο διηνεκές.

Για αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ Μήλου οργάνωσε δημόσια ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 με θέμα την απειλή που δέχεται η Μήλος από τους χρυσοθήρες και τις εταιρείες τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο προαύλιο του αρχαιολογικού μουσείου στην Πλάκα και η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, παρόλο που δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο με τη δικαιολογία ότι το νησί βρίσκεται σε τουριστική περίοδο. Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Μπάμπης Μπιλίνης.

Μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που ενημέρωσε το κοινό για τα γεγονότα μέχρι τώρα στην Χαλκιδική και τις καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής διαβίωσης – περιβαλλοντική καταστροφή, καταστροφή λοιπών οικονομικών δραστηριοτήτων, καταστολή πολιτικών ελευθεριών, και κρατική βία- και ο μηλιός βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στην προηγούμενη απόπειρα της εταιρείας ΜΙΔΑΣ ΑΕ να εκμεταλλευτεί τον Χρυσό της Μήλου, πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, τόνισε την ανάγκη να σχηματίσουν οι πολίτες της Μήλου ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στους χρυσοθήρες και τις εταιρείες τους. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καβαλιέρος επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για τη Μήλο», καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Μήλου άσκησαν κριτική στον Δήμαρχο, του οποίου η στάση μέχρι στιγμής είναι αμφίσημη. Η κριτική αυτή βασίστηκε στο περιεχόμενο επιστολών της εταιρείας ORTAC με την οποία ο Δήμαρχος συνομιλούσε επί δύο ολόκληρα χρόνια για την εξόρυξη Χρυσού, και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει την μηλέικη κοινωνία. Η κριτική επεκτάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος προσπάθησε πρόσφατα να μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε συνομιλητές της ORTAC. Υπό την πίεση αυτή, ο Δήμαρχος Μήλου δεσμεύτηκε δημόσια για ένα ξεκάθαρο «όχι» στην εκμετάλλευση του Χρυσού.

Η προσπάθεια τώρα θα συνεχιστεί με τη συγκρότηση πλατειάς επιτροπής κατοίκων και φορέων που θα αναλάβει τη συσπείρωση του νησιού σε ενιαίο και συμπαγές μέτωπο απέναντι στους χρυσοθήρες και τις εταιρείες τους, οι οποίες κατά την πάγια τακτική τους θα επιμείνουν και θα επανέλθουν με νέο πρόσωπο, νέους αχυράνθρωπους, νέες πλαστές ταυτότητες, αλλά πάντα με το ίδιο γηρασμένο πολιτικό προσωπικό και μια γνωστή και προβλέψιμη πια στρατηγική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: