Απάντηση της βουλ. ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη στους ισχυρισμούς του κ. Α. Λαφαζάνη

Κατά τη συζήτηση στην εκπομπή «Βαβέλ» του τηλεοπτικού σταθμού SUPER TV την 19η Αυγούστου, ο κ. Λαφαζάνης ισχυρίστηκε με βεβαιότητα ότι δεν προβλέπεται χρήση κυανίου από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατά την επεξεργασία του μεταλλεύματος και ότι σε αντίθετη περίπτωση η αδειοδότηση της εν λόγω δραστηριότητας καθίσταται άκυρη. Προφανώς στις χιλιάδες σελίδες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η εταιρεία και ο κ. Λαφαζάνης – κατά δηλώσεις του – μελέτησε επισταμένα πριν ψηφίσει υπέρ της αδειοδότησης, ξέφυγαν της προσοχής του κάποιες. Του προτείνω λοιπόν να μελετήσει και τα στοιχεία που παραθέτω στη συνέχεια και προέρχονται από την Μ.Π.Ε. της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη τόσο για τη χρήση κυανίου, όσο και για την παραγωγή σκόνης και θειικού οξέως.

Ο κ. Λαφαζάνης επίσης δεσμεύτηκε δημόσια ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η χρήση κυανίου θα είναι κάθετα αντίθετος στην «επένδυση», τον καλώ να τοποθετηθεί άμεσα υπό το φως των νέων – για εκείνον – στοιχείων που του παραθέτω.

Με τιμή,
Κατερίνα Ιγγλέζη

Κυανιούχο Νάτριο (NaCN)

Η κατανάλωση Κυανιούχου Νατρίου (NaCN) ανέρχεται σε 0.08 kg/tn κατεργαζόμενου μεταλλεύματος, που σημαίνει ετήσια κατανάλωση 20 τόνων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Στρατωνίου και 64 τόνων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας (Παράρτημα 5, σελ. 57, πίνακες 4.4-1 και 4.4-2 «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – Σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων – Εγκαταστάσεις απόθεσης Κοκκινόλακκα», Enveco A.E.). Τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν αποθέτονται στον Κοκκινόλακα.
Η αναφορά για την χρήση κυανιούχου νατρίου (ΝαCN) στην κύρια μελέτη (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf) γίνεται στις σελίδες 5.7-7, 5.5-4, 5.8-8, 5.2-24, 5.8-2, 5.7-3, 5.5-3 και 5.2-23.

Η ποσοτική χρήση του κυανιούχου νατρίου (NaCN) καταγράφεται στον Πίνακα 5.7.2-1. Ανάλυση ποσοτήτων διακινούμενων ουσιών (πλην καυσίμων) εντός των εγκαταστάσεων του προτεινόμενου έργου στην σελίδα 5.7-7 (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf). Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει η κατανάλωση κυανιούχου νατρίου κατά τη διαδικασία της επίπλευσης στο Στρατώνι 51 κιλά την ημέρα, στην Ολυμπιάδα 96 κιλά την ημέρα και στο Μαντέμ Λάκκο 178 κιλά την ημέρα.

Η διαδικασία επεξεργασίας κατά την οποία χρησιμοποιείται το κυανιούχο νάτριο (NaCN) περιγράφεται στις σελίδες 5.5-4, 5.2-24 της κύριας μελέτης (http://files.hellas-gold.com/mpe/Kyria_Meleti.pdf).

 

Παραγωγή σκόνης

Στις Σκουριές η παραγωγή σκόνης στους χώρους απόθεσης ανέρχεται στους 954 τόνους/ώρα την περίοδο προπαρασκευής (έτη 1-2) και για τα επόμενα έτη (3-11) η παραγωγή σκόνης στο μεταλλείο ανέρχεται στους 2162 τόνους/ώρα (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 546, πίνακες 5.3.9-2 και 5.3.9-3)
Στην Ολυμπιάδα η παραγωγή σκόνης στους χώρους απόθεσης στη φάση της ανάπτυξης ανέρχεται στους 205.5 τόνους/ώρα την περίοδο και κατά τη λειτουργία η παραγωγή σκόνης στους χώρους του μεταλλείο υπολογίζεται στους 2162 τόνους/ώρα (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 546, πίνακες 5.3.9-2 και 5.3.9-3)

Θειικό οξύ

Η ημερήσια παραγωγή θειϊκού οξέος από τις εγκαταστάσεις της μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου, κατά τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας υπολογίζεται στους 1000 τόνους (Κύρια Μελέτη «Μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική» σελ. 642).

Μεγεθη ρυπων-4 Μεγεθη ρυπων-3 Μεγεθη ρυπων-2 Μεγεθη ρυπων-1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: