Χαιρετισμός στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

Η Κατερίνα Ιγγλέζη παραβρέθηκε, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο στη Θεσ/κη 6-9 Οκτωβρίου και απεύθυνε χαιρετισμό.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα του περιβάλλοντος, να συναντιούνται, να συζητούν και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα.

Το περιβάλλον, στις μέρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που ζούμε, πρέπει να αποτελεί ένα από σημαντικότερα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε ως κοινωνία και ως επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό γιατί ενώ το περιβάλλον, εκτός από την ηθική διάσταση της προστασίας του, είναι ίσως και ο σημαντικότερος πόρος που καθορίζει την ποιότητα ζωής αλλά και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας.

Η σημερινή κυβερνητική φιλοσοφία σε σχέση με το περιβάλλον είναι σαφής και καταστροφική: “Σε καιρούς δεινής οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια” Οι επενδύσεις παρουσιάζονται ως πανάκεια, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος για το φυσικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Στο όνομα της “ανάπτυξης” και μερικών θέσεων εργασίας, θυσιάζεται ένα ολόκληρο βουνό, ένα αρχέγονο δάσος, οι υδάτινοι πόροι και οι παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες μιας ολόκληρης περιοχής.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται ακόμη πιο σαφείς με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα δάση, όπου δεν τηρούνται ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα προστασίας και ορθής διαχείρισης των ελληνικών δασών. Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και με αντισυνταγματικά άρθρα, το εν λόγω νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τη νομοθεσία προστασίας και νομιμοποιεί σωρεία παράνομων επεμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό αποδομείται η δυνατότητα άσκησης πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των δασικών εκτάσεων.

Η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων γίνεται ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, ακόμη και του κατ΄ ευφημισμό Υπουργείου Περιβάλλοντος που μόνο για το περιβάλλον δεν εργάζεται.

Δημόσιος χώρος, γη και φυσικοί πόροι χαρίζονται σε ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσουν “επενδύσεις” όπως βιομηχανικές δραστηριότητες, μεταλλεία, διάνοιξη οδών, γήπεδα γκολφ, τερατόμορφες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζονται οι κρατικές υπηρεσίες αρμόδιες για την προστασία και ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, όπως η δασική υπηρεσία που μετατρέπεται σε γραφείο εξυπηρέτησης επενδύσεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Άνθρωποι όπως εσείς, που κατέχουν την επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος, επωμίζονται σήμερα έναν σημαντικό και δύσκολο έργο. Είναι και δική μας ευθύνη η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος. Είναι ευθύνη μας να παρεμβαίνουμε, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε το κοινωνικό πλαίσιο που θα απαιτεί, ως πρωταρχική προτεραιότητα της όποιας εξουσίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το συνέδριό μας και εύχεται κάθε επιτυχία στο επιστημονικό έργο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εμάς τους δασολόγους με την επιστημονική μας γνώση, από όποια θέση ευθύνης ή μη και αν βρισκόμαστε, σε έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα από τον οποίο θα προκύψουν τα πλαίσια εφαρμογής μιας άλλης δασικής πολιτικής, μιας πολιτικής που θα θέτει τα δασικά οικοσυστήματα στη θέση που τους αρμόζει. Ως δημόσιο αγαθό, ως πολύτιμους φυσικούς πόρους που ευθύνη της πολιτείας, αλλά και δικιά μας, είναι να τα προστατέψουμε, να τα διαχειριστούμε επιστημονικά και να τα αναπτύξουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως των επόμενων γενιών.

Μιας πολιτικής που επίκεντρό της θα είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: