Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού

Δελτίο Τύπου

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται υπό το φως του επίπλαστου πρωτογενούς πλεονάσματος της πολλοστής δέσμευσης της Κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και της εξωφρενικής αισιοδοξίας των κυβερνητικών στελεχών ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση. Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται υπό σκότος μιας ζοφερής πραγματικότητας οικονομικού αδιεξόδου και κυβερνητικού σκοταδισμού.

Ο προϋπολογισμός μιας χώρας δεν είναι μόνο νούμερα και στατιστικές. Θα έπρεπε να είναι όραμα και να βασίζεται σε σωστό σχεδιασμό που δεν υποβάλλεται από κανέναν άλλο, παρά από τις ανάγκες και τα όνειρα των πολιτών.

Η Χαλκιδική – ένας τόπος πειράματος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του δόγματος των επενδύσεων με κάθε κόστος και της εφαρμογής των πιο σκληρών κατασταλτικών μηχανισμών – θα μπορούσε να γίνει υπόδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Χαλκιδική κινείται σε τρία επίπεδα που πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα και συγχρονισμένα.

  1. Ακύρωση λεγόμενης επένδυσης, αποχαρακτηρισμός της περιοχής από αποκλειστικά μεταλλευτική και απόδοση ευθυνών σε ενόχους αθέμιτης διαπλοκής, οικονομικών περιβαλλοντικών σκανδάλων και καταστρατήγησης δημόσιας περιουσίας.
  2. Συνέχιση με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και σε φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με ταυτόχρονη σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όπου θα απασχοληθούν και οι ήδη εργαζόμενοι στην υπάρχουσα εξορυκτική δραστηριότητα και με πηγές χρηματοδότησης που δεν θα επιβαρύνουν την κοινωνία (όπως εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, έσοδα από την αξιοποίηση των προϊόντων της εξόρυξης, διεκδίκηση διαφυγόντων εσόδων του δημοσίου κ.α.)
  3. Ταχύρυθμη και προνομιακή ανάπτυξη, ανόρθωση της περιοχής με κίνητρα βιώσιμης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας και με βάση τα φυσικά της πλεονεκτήματα, συνδυασμός δάσους, θάλασσας, νερών, λιμένων, φυσικού τοπίου, ιστορικότητας της περιοχής.

Είναι καιρός να ανατρέψουμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε από χρόνια λανθασμένων σχεδιασμών, μικροπολιτικών φιλοδοξιών, διαπλεκόμενων συμφερόντων και επιβολή ενός ξεπερασμένου και αδιέξοδου μοντέλου ανάπτυξης. Το κυβερνητικό δόγμα «επενδύσεις με κάθε κόστος», που παραβλέπει κάθε έννοια αειφόρου ανάπτυξης, διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων, προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, πρέπει να ανατραπεί. Η νοοτροπία διαλόγου με παρουσία των δυνάμεων καταστολής και επιβολής των πολιτικών αποφάσεων με αυταρχικό τρόπο πρέπει να ανατραπεί.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο. Κυρίως, όμως, βασίζεται στη συνεργασία και τον εποικοδομητικό διάλογο με την κοινωνία. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας σύντομα, θα αντικαταστήσει την καταστολή με τον διάλογο και το άνευ όρων ξεπούλημα δημόσιου πλούτου με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: