Για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε προ ημερών το ν/σ για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συζήτησή του ν/σ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτίνα Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη επισήμανε ότι, σε ότι αφορά τη Χαλκιδική, το ΡΣΘ δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες περιοχών με διαφορετικά γεωγραφικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η νοτιοδυτική Χαλκιδική αντιμετωπίζεται από το ΡΣΘ κυρίως ως παραθεριστικός τόπος και όχι ως τόπος μόνιμης κατοικίας και η βορειοανατολική Χαλκιδική αντιμετωπίζεται ως χώρος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων. Ο διαχωρισμός αυτός της Χαλκιδικής σε δύο χωρικές υποενότητες προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Το ΥΠΕΚΑ, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, αγνόησε για άλλη μια φορά τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες και δεν προχώρησε σε καμία βελτίωση του αρχικού σχεδίου.

Η φιλοσοφία ενός αναπτυξιακού σχεδίου και των εργαλείων του (όπως το ΡΣΘ) θα έπρεπε να βασίζεται στην αειφορία, την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την κοινωνική συναίνεση και ευημερία, την προστασία του περιβάλλοντος και την έλλογη αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Το κατατεθέν νομοσχέδιο απέχει δραματικά από αυτή τη φιλοσοφία και είναι απαραίτητο να καταψηφιστεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: