Θέατρο του παραλόγου

Γίνεται πλέον προφανές, και στους πιο αφελείς, ότι η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης και της Τρόικας, στρώνει κόκκινο χαλί στους “επενδυτές”. Το δόγμα του κ. Σαμαρά “επενδύσεις με κάθε κόστος”, επιβάλλεται με τη φιλοσοφία του κ. Δένδια περί “τήρησης της νομιμότητας”. Οι “επενδύσεις” τους όμως είναι καταστροφικές, το κόστος τεράστιο και η νομιμότητα εφαρμόζεται κατά περίπτωση, αν και μόνο τους συμφέρει.

Τις τελευταίες μέρες στη Β.Α. Χαλκιδική γίναμε, γι΄άλλη μια φορά, μάρτυρες σε μια παράσταση παραλόγου.

Από μια μεριά η Ελληνικός Χρυσός, που θεωρεί τον Κάκαβο κράτος εν κράτει, και τις δραστηριότητές της υπεράνω νόμων. Διανοίγει δρόμους στο Λάκκο Καρατζά χωρίς άδειες, κατασκευάζει εργοστάσια στις Σκουριές χωρίς άδειες. Και με περισσή αλαζονεία περιφρονεί όρους και νόμους, καταγγελίες και κρατικούς λειτουργούς. Κυρίως όμως περιφρονεί τις τοπικές κοινωνίες και καταστρέφει τον Κάκαβο.

Από την άλλη, ένας βραδυκίνητος κρατικός μηχανισμός, που αδυνατεί να ελέγξει, δεν έχει τη βούληση να αναλάβει πρωτοβουλίες, φοβάται να εφαρμόσει το νόμο και πετάει το μπαλάκι από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Τελικά είναι τιτάνιο έργο να βρεθεί ένας αρμόδιος.

Και στη μέση, οι κάτοικοι της περιοχής. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει, με βαύνασο τρόπο τί θα πει εφαρμογή της “νομιμότητας”: διώξεις, φυλακίσεις, χημικά, ξυλοδαρμοί. Οι άνθρωποι που βλέπουν το κράτος, που διώκει ένα κοινωνικό κίνημα με πρόσχημα την τήρηση της νομιμότητας, την ίδια στιγμή να αδιαφορεί, να κωλυσιεργεί και να καλύπτει τις παρανομίες μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Σ΄αυτή την παράσταση του παραλόγου παίζεται η τύχη του Κακάβου και οι ζωές όλων μας. Παίζεται η ποιότητα των νερών, του αέρα και των χωμάτων που πατάμε. Παίζεται η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παίζεται το μέλλον των παιδιών μας.

Και με όλα αυτά εμείς δεν παίζουμε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: