Τουρισμος με κοινωνικη ανταποδοτικοτητα

Η Χαλκιδική είναι ένας απ΄τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς. Και όχι άδικα. Είναι ένας τόπος με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαιρετικές δυνατότητες. Ήδη ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό. Ο κλάδος όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξής του είναι, μέχρι σήμερα, εξαιρετικά περιορισμένες και μονοδιάστατες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με μια τουριστική πολιτική που δε θα περιορίζεται στο ρόλο της διαφήμισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, με μόνο στόχο την αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων. Στο ΣΥΡΙΖΑ οραματιζόμαστε έναν τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θεωρούμε ότι ο τουρισμός πρέπει να συνδέεται άμεσα με την κοινωνία και την οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι, παρά την αύξηση του αριθμού τουριστών, η εμπορική κίνηση στους τουριστικούς προορισμούς είναι είτε στάσιμη είτε μειωμένη. Η ευημερία των αριθμών δεν αντανακλά ευημερία της κοινωνίας κυρίως γιατί η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι ενταγμένη σε μια συνολική ανάπτυξη και είναι σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη απ΄τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Με απλά λόγια, το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι ελληνικό. Παράγεται αλλού και καταναλώνεται στην Ελλάδα, αποφέροντας ελάχιστα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ενώ παράλληλα συμβάλει στην αλλοίωση του τοπικού – περιβαλλοντικού, παραγωγικού, κοινωνικού και πολιτισμικού – ιστού ενισχύοντας το φαινόμενο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι λάθος η προσέγγιση ότι η οικονομία και η παραγωγή πρέπει να “τουριστικοποιηθούν”. Δε θέλουμε την Ελλάδα τουριστική αποικία, ούτε θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι μονόδρομος εξόδου από την κρίση. Δε συμφωνούμε με το μοντέλο του all inclusive που αποκόπτει τον τουρισμό από την τοπική κοινωνία και οικονομία. Δεν αποδεχόμαστε την ανεξέλεγκτη παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτού του είδους η πολιτική περιορίζει το δημόσιο έλεγχο, στοχοποιεί τη μικρομεσαία επιχείρηση, απορυθμίζει τη χωροταξική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει την τουριστική ανάπτυξη εντάσσεται στην πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης, μ΄ένα μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο τουριστική ανάπτυξης, στην εκπόνηση του οποίου θα είναι κρίσιμος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλογικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών. Οι βασικοί μας στόχοι για τον τουρισμό συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ενίσχυση του ποιοτικού ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού και τόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχείρησης.

Θεωρούμε κεντρικής σημασίας το ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του τουρισμού και για το λόγο αυτό θα θεσμοθετήσουμε τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση των όρων βιωσιμότητας τους.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει έντονο το στοιχείο της εποχικότητας, γεγονός που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι στρατηγική προτεραιότητα ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού με χαρακτηριστικά ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης. Σχεδιάζουμε επίσης δράσεις τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού τουρισμού. Για την άμβλυνση της εποχικότητας είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση των συνεργατικών και συνεταιριστικών δομών. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων, η προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη των τουριστικών πόρων και υποδομών και η εδραίωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασιών, ανάμεσα σε μη ομοειδείς κλάδους που δρουν συμπληρωματικά στη σύνθεση του τουριστικού προϊόντος.

Η Χαλκιδική παρουσιάζει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξή της. Εξαιρετικό περιβάλλον που συνδυάζει ορεινά και παραθαλάσσια οικοσυστήματα. Έντονες ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές. Ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Ένα μοντέλο που θα προάγει την μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση, τη συνεργασία και τη συνέργεια, τη σύνδεση της τουριστική δραστηριότητας με τις άλλες τοπικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Την 25η Ιανουαρίου ξεκινάει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κεντρικούς άξονες τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία. Την 25η Ιανουαρίου, έρχεται η ελπίδα.

Κατερίνα Ιγγλέζη
Υποψήφια βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: