Στις 25 Ιανουαριου σταματα η καταστροφη που συντελειται στις Σκουριες

Άρθρο Κατερίνας Ιγγλέζη* στο Χωνί

Η Β.Α. Χαλκιδική χρησιμοποιήθηκε από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, ως χώρος εφαρμογής της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Εκεί, το Κράτος χάρισε σε επιχειρηματικά συμφέροντα ζωτικό χώρο και πόρους (κάτι που ονομάστηκε “επένδυση”), η κυβέρνηση νομοθέτησε και τροποποίησε νόμους προς διευκόλυνση του “επενδυτή” (κάτι που, λίγο έως πολύ, παρουσιάστηκε ως διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος) και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί μέτρησαν τις δυνάμεις τους (ως απόρροια του δόγματος “επενδύσεις με κάθε κόστος”) απέναντι σ΄ ένα απ΄ τα πιο δυναμικά κοινωνικά κινήματα της χώρας.

Η Β.Α. Χαλκιδική έγινε ταυτόχρονα και πεδίο κοινωνικών ζυμώσεων και συνειδητοποίησης. Οι Σκουριές έγιναν σύμβολο αγώνα, αλληλεγγύης και συνέργειας. Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα και αντοχή στα αλλεπάλληλα χτυπήματα. Οι άνθρωποι επανεξέτασαν και ιεράρχησαν αξίες, δομές, θεσμούς και δράσεις. Κι έδωσαν δυνατά μηνύματα τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έρχεται λοιπόν και η μέρα, που η Β.Α. Χαλκιδική θα γίνει το παράδειγμα οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. Με διάλογο, σχέδιο και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα σταματήσει η καταστροφή και η ομηρία του τόπου από τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων. Η Β.Α. Χαλκιδική – με το ποικιλόμορφο φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό περιβάλλον – είναι ένας τόπος με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο, θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημοκρατία με επίκεντρο τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Στην περίπτωση της Β.Α. Χαλκιδικής, η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος, είναι η ακύρωση της λεγόμενης ¨επένδυσης¨ και ο αποχαρακτηρισμός ολόκληρης της μεταλλευτικής περιοχής. Ο δεύτερος, είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση. Ο τρίτος άξονας, είναι η ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και παραγωγής με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.

Στις 25 Ιανουαρίου σταματά η καταστροφή που συντελείται στη Β.Α. Χαλκιδική.

Στις 25 Ιανουαρίου έρχεται η ελπίδα.

 

*Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χαλκιδικής

xoni

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: