« Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!»

Σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, αντιμετωπίζουμε μια δίχως προηγούμενο προσπάθεια «αγιοποίησης» του παλιού πολιτικού συστήματος, με τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία σαράντα χρόνια να προσπαθούν να «φορτώσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική και οικονομική κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, δεν φταίει το σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς, αλλά και πελατειακών σχέσεων που οι ίδιοι καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν φταίει η μη προώθηση σωστών και δίκαιων μεταρρυθμίσεων, δεν φταίει η υπογραφή δύο μνημονίων που επί πέντε συνεχόμενα έτη οδήγησαν σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον για τον Ελληνικό λαό, μέσα από μία σειρά σοβαρών και επίπονων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυρίζεται κανείς ότι όλα τα προβλήματά μας είχαν σχεδόν επιλυθεί, μέχρι που ανέλαβε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης ψευδές, αλλά και βαθιά ανήθικο, να υποστηρίζει κανείς, και μάλιστα με σθένος, ότι η νέα συμφωνία που υπογράφτηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί «το χειρότερο όλων των μνημονίων» και ότι περιλαμβάνει τα πιο «επαχθή μέτρα», τη στιγμή που οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να γονατίσουν τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο όλων μας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Το χειρότερο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι πράξεις αυτές συντελέστηκαν οικειοθελώς από το παλαιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, πράγμα που προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο να μας κάνουν να λησμονήσουμε, μέσα από τις επικοινωνιακές στρατηγικές που έχουν χαράξει τα εμπλεκόμενα κόμματα. Ο στόχος τους όμως είναι διπλός, διότι με το να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πάντα, προσπαθούν, πέρα από τη προφανή επιδίωξη της αποποίησης των δικών τους ευθυνών, να αποκρύψουν τα όσα διεκδίκησε και κατάφερε να κερδίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και κυρίως ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, έναντι των δανειστών.
Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα και με στοιχεία, θα αναφερθώ σε τέσσερις επιμέρους άξονες της νέας συμφωνίας. Κατ’ αρχήν, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε με επιτυχία και συμφώνησε σε μία πολύ ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή από αυτή που είχε υπογράψει με το δεύτερο μνημόνιο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά την επόμενη τριετία οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα μειώνονται κατά 11% του ΑΕΠ, ή αλλιώς αποφεύγονται μέτρα ύψους 20 δισεκατομμυρίων Ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ελληνική οικονομία να ανασάνει και αφήνοντας περιθώρια ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, μία σημαντική νίκη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε και η αλλαγή σχετικά με το δίκαιο που διέπει την καινούρια συμφωνία. Πλέον «οι κανόνες του παιχνιδιού» ορίζονται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό και όχι το Αγγλικό Δίκαιο, όπως συνέβαινε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Στα απολύτως θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατάργηση της κρατικής ασυλίας, στοιχείο που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των προηγούμενων συμφωνιών, αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε μεγάλο αγκάθι και πλήγμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, υπάρχει η ρητή πρόβλεψη ότι θα ανά-κεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015, και θα ενισχυθούν με 10 δισεκατομμύρια Ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις, απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο «κουρέματος».
Τέλος, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, και την «διαφημιζόμενη» αύξησή του από αυτούς που καταχρέωσαν τη χώρα, πρέπει να ειπωθεί ότι το απόλυτο ύψος του δεν αυξάνεται, αφού ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα λάβουμε προορίζεται για την αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων. Έτσι προχωρούμε ουσιαστικά σε αντικατάσταση χρέους που ήδη υπάρχει και όχι στην προσθήκη νέου. Ταυτόχρονα, από τα χρήματά που έχουν εξασφαλισθεί με τη νέα συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, «ρίχνοντας» έτσι χρήμα στην πραγματική οικονομία.
Με την παραπάνω επιχειρηματολογία και παράθεση στοιχείων δεν επιδιώκεται να παρουσιαστεί η κατάσταση της χώρας μας ως ρόδινη, πολύ περισσότερο δε να παρουσιαστεί η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους επτά μήνες ως προσπάθεια που δεν περιείχε λάθη. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν αποτελεί υποχείριο των δανειστών και ότι διαθέτει το σθένος να διεκδικήσει το δίκαιο του Ελληνικού λαού στη διεθνή αρένα. Διαπραγματεύτηκε με πυγμή και αποφασιστικότητα, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας κάποιοι καλούσαν τον πρωθυπουργό να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία του δώσουν οι δανειστές! Είναι οι ίδιοι που σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά του λαού μας, αφήνοντας απ’ έξω μονάχα το προπατορικό αμάρτημα!
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ακόμα και κάτω από σκληρές πιέσεις αλλά και συνθήκες ασφυξίας είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα για την ανακούφιση του λαού, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις.
Το ερώτημα που τίθεται για τις εκλογές της Κυριακής είναι αν θέλουμε, τελικά, μία κυβέρνηση, η οποία θα προασπίζει και θα βάζει πάνω απ’ όλα την ευημερία των πολλών έναντι των λίγων, αν θέλουμε μία κυβέρνηση η οποία δε θα είναι βουτηγμένη στην διαπλοκή και τη διαφθορά του παλιού πολιτικού κατεστημένου, και αν εν τέλει θέλουμε η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά με μία κυβέρνηση που διαθέτει όραμα και ρεαλιστικό πρόγραμμα για το μέλλον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: