Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-Δελτίο Τύπου

Δήλωση Κατερίνας Ιγγλέζη, Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάθε φορά μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτή η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά και η ορθολογική διαχείρισή τους σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνήθως το αντιμετωπίζει ως «κόστος» και όχι ως αναγκαίο όρο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Στην χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια η αντίληψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για το περιβάλλον οδήγησε στην αποδιάρθρωση του νομοθετικού προστατευτικού πλαισίου για το περιβάλλον, στην εξυπηρέτηση άπληστων επενδυτών- επιχειρηματιών, στην προώθηση «επενδύσεων» που δεν έφεραν ανάπτυξη αλλά μάλιστα στέρησαν από την κοινωνία πολύτιμους πόρους.

Για την αριστερά το περιβάλλον αποτελεί απαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικολογικά ορθή αξιοποίηση των φυσικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας.

Η οικολογική κρίση και η κλιματική αλλαγή μας φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα μας οδηγεί στην χάραξη στρατηγικής για την μετάβαση σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα πρέπει να ενσωματώσει την κλιμακούμενη «αποανθρακοποίηση» της οικονομίας, την ενίσχυση των ΑΠΕ, τον εξορθολογισμό των μεταφορών και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.

Η χώρα μας διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον κι αυτό είναι το «συγκριτικό της πλεονέκτημα». Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία: Να πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα αποδείξουν ότι η βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση και η διέξοδος της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και καταναλωτικού μας προτύπου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: