Κατερίνα Ιγγλέζη: Οι πολίτες δείχνουν κατανόηση στην κυβέρνηση…

Συνέντευξη στη Μαρούλα Πλήκα-Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 18 Σεπτεμβρίου 2016

Χαρακτηρίζει ουσιαστικές και ρεαλιστικές τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και μιλά για την επένδυση στις Σκουριές, τη σχέση της με το κίνημα και την ανάγκη να αλλάξει ρότα το τουριστικό μοντέλο της Χαλκιδικής. Για την ίδια η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος της στη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στη μείωση της ανεργίας και στη διαμόρφωση κανόνων για την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά επισκέφθηκε τη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Πώς αποτιμάτε εσείς το διήμερο αυτό για την κυβέρνηση και ποια εξαγγελία κατά τη γνώμη σας ήταν η πιο σημαντική;
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έγινε στον απόηχο της διάσκεψης των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για τη συνεργασία των λαών οι οποίοι πλήττονται κατά το μείζον από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές του σκληρού πυρήνα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Βέβαια αυτή η τόσο σημαντική σύσκεψη πέρασε απαρατήρητη από το σύνολο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η εκτίμησή μου είναι ότι οι παρεμβάσεις του ήταν ουσιαστικές και ρεαλιστικές. Θεωρώ ότι η σημαντικότερη από τις εξαγγελίες ήταν ο οδικός χάρτης με συγκεκριμένα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως και η οριστικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Το προσεχές διάστημα θα κληθείτε να ψηφίσετε νέα προαπαιτούμενα. Εκτιμάτε ότι αυτά θα περάσουν από τη Βουλή εύκολα ή θα έχουμε εκπλήξεις, που θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις;
Όλοι οι οικονομικοί δείκτες τόσο της ΤτΕ όσο και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι στόχοι τους οποίους έθεσε η κυβέρνηση επιτεύχθηκαν και μάλιστα με το παραπάνω, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι Κασσάνδρες, που προέβλεπαν ενεργοποίηση του κόφτη, θα διαψευστούν.
Το αγκάθι στη δεύτερη αξιολόγηση είναι οι εργασιακές σχέσεις. Σε αυτό όμως έχουμε έναν μεγάλο σύμμαχο, που είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και η συμφωνία των κοινωνικών φορέων στην εφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι με αυτούς τους συμμάχους αλλά κυρίως με τη στήριξη του ελληνικού λαού θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το σκόπελο και να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα ένα περιβάλλον εργασίας, που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές και δίκαιο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι θεσμοί προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις για τουλάχιστον δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα για τον ακατάσχετο λογαριασμό και την αποκάλυψη του αδήλωτων κεφαλαίων με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές. Πώς πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση;
Παρ’ όλες τις αντιπολιτευτικές κορόνες που διαχέονται από τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς τόσο για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού όσο και για το θέμα της αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές. Οι ουρές της πρώτης διαπραγμάτευσης θα κλείσουν πολύ σύντομα με θετικό πρόσημο.
Πού κατά την άποψή σας πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, πολύ σημαντική είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η μείωση της ανεργίας.
Θα ήθελα όμως να επισημάνω και ένα άλλο θέμα, στο οποίο θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει υστερήσει μέχρι τώρα και πρέπει γρήγορα να πάρει νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες. Αναφέρομαι στα θέματα περιβάλλοντος. Νομίζω ότι για πολλούς η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος φαντάζει πολυτέλεια σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να υπάρχει όμως δίκαιη ανάπτυξη, που να μην έχει ως βασικό πυλώνα της την περιβαλλοντική πολιτική. Μία ανάπτυξη, για να είναι δίκαιη, πρέπει να είναι δίκαιη για τις επόμενες γενιές.
Στην εκλογική σας περιφέρεια εισπράττετε δυσαρέσκεια για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική;
Δεν θα το χαρακτήριζα δυσαρέσκεια αυτό που εισπράττω. Λογικό βέβαια είναι οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και κουρασμένοι έπειτα από πέντε χρόνια εφαρμογής μνημονίων. Δεν έχουν χάσει όμως την ελπίδα τους και δείχνουν αρκετή κατανόηση και ανοχή στη σημερινή κυβέρνηση, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν βλέπουν ότι αυτή είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που είναι οι κυριότερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος.
Στον τομέα του τουρισμού, που είναι και η βαριά βιομηχανία της Χαλκιδικής, πρέπει να αλλάξει κάτι και προς ποια κατεύθυνση;
Δύο είναι οι μεγάλες παθογένειες του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής. Η πρώτη είναι τα all inclusive τουριστικά πακέτα, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια για την παράλληλη οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Το ιδανικό τουριστικό μοντέλο για τη Χαλκιδική θα ήταν η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, όπως και η αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού γίγνεσθαι της Χαλκιδικής.
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στην τουριστική βιομηχανία της Χαλκιδικής. Η ανασφάλιστη εργασία, τα εξοντωτικά ωράρια, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ κ.λπ., που επιβάλλεται να ενισχυθούν άμεσα με στελεχιακό δυναμικό.

 
Εσείς αναδειχθήκατε στην πολιτική σκηνή μέσα από το κίνημα SOS Χαλκιδική. Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με το κίνημα;
Είμαι μέλος αυτού του κινήματος από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησής του. Η συμμετοχή μου στο κίνημα δεν υπήρξε ποτέ σκαλοπάτι για την πολιτική ανάδειξή μου, αλλά αποτελούσε και αποτελεί υπαρξιακή μου αναγκαιότητα. Για εμένα αυτός ο αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης, είναι αγώνας για τη ζωή μου, για τον τόπο μου και για το μέλλον των παιδιών μου.
Πιστεύετε ότι μπορεί η επένδυση στις Σκουριές να ματαιωθεί μετά και τις τόσες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν συνεχώς την εταιρεία;
Οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ αποδέχονταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλούσε η εν λόγω «επένδυση», θεωρούσαν πολύ σημαντικό το αντιστάθμισμα που θα προέκυπτε από την παραγωγή καθαρού χαλκού και χρυσού. Η προτεινόμενη όμως μέθοδος μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης (Flash smelting) έχει αμφισβητηθεί τόσο ως προς την εφαρμοσιμότητά της όσο και ως προς την περιβαλλοντική καταλληλότητά της από το ΥΠΕΝ. Στις 5 του Ιούλη ο υπουργός Π. Σκουρλέτης επέστρεψε τη μελέτη της μεταλλουργίας ζητώντας από την «Ελληνικός Χρυσός» να απαντήσει σε διάστημα δύο μηνών σε σειρά από καίριες παρατηρήσεις και ερωτήματα. Η εταιρεία με την εκπνοή της προθεσμίας την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε στο υπουργείο τις απαντήσεις της, οι οποίες αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Η δική μου εκτίμηση, η οποία ενισχύεται από τις απόψεις των ειδικών επί του θέματος επιστημόνων, είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταρρίψει την αμφισβήτηση της μεθόδου και να εξασφαλίσει την αδειοδότηση της μεταλλουργίας. Χωρίς όμως μεταλλουργία δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο.

 

 
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 18 Σεπτεμβρίου 2016

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: