Συμμετοχή της Κατερίνας Ιγγλέζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής, στη παρουσίαση της έρευνας του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης με θέμα: «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία»

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2016

 

 

Θέμα: Συμμετοχή της Κατερίνας Ιγγλέζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής, στη παρουσίαση της έρευνας του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης με θέμα: «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία»

 

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε η παρουσίαση της έρευνας με θέμα «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία» από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece. Στην έρευνα συνεργάστηκαν α. η Ομάδα Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης ΑΠΘ (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης/ Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ειρήνη Οζούνη, Στέργιος Σερέτης) β. η ομάδα Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση για τις δυσμενής επιπτώσεις που θα έχει η υπό διαβούλευση TTIP (εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) για τη χώρα μας και τη προβολή της αναγκαιότητας της κινητοποίησης των πολιτών για το «μπλοκάρισμά» της.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι: η υπογραφή της TTIP επιδεινώνει το σύνολο των κοινωνικών – περιβαλλοντικών συνθηκών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες. Καθώς η περιβαλλοντική προστασία θεωρείται εμπόδιο στην κυριαρχία του ελεύθερου εμπορίου που προβάλλει η TTIP, συνεπάγεται ότι θα ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές σε κάθε επίπεδο που θα την εξυπηρετούν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός/ Eldorado Gold στη Βορειο-ανατολική Χαλκιδική.

Η Κατερίνα Ιγγλέζη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και μέλος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το Περιεχόμενο και τις Διαδικασίες Σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην αρμόδια επιτροπή. Ανέπτυξε τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί κατά τις συνεδριάσεις όπως:

  • Η υποβάθμιση των προδιαγραφών σε σχέση με τη περιβαλλοντική πολιτική και την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων (χρήση απαγορευμένων στην Ευρώπη χημικών ουσιών και καλλιέργεια και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών)
  • Πρόβλεψη της δυνατότητας οι εταιρίες να μηνύουν τα κράτη μέλη όταν απειλείται η κερδοφορία τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν κατά το δοκούν όπως π.χ. η ρύθμιση των εργασιακών
  • Προβληματισμοί σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων
  • Κίνδυνος κατάργησης μεγάλου μέρους των αναγνωρισμένων επίσημα Ελληνικών προϊόντων ως Π.Ο.Π (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης)

Επίσης, μετέφερε τη θέση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία τόσο η TTIP όσο και η αντίστοιχη συμφωνία με τον Καναδά (CETA) είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των Ελλήνων πολιτών.

Σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων των συμφωνιών, η Κατερίνα Ιγγλέζη ενημέρωσε ότι η CETA δυστυχώς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και τους Πράσινους, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν τη προσωρινή εφαρμογή. Ευτυχώς, μετά από έντονες πιέσεις και αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε να θεωρηθεί η Συμφωνία μεικτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει την έγκριση και από τα Εθνικά Κοινοβούλια των Κρατών Μελών.

Σε ότι αφορά δε την TTIP, υπό την πίεση των κοινωνικών κινημάτων στην Ευρώπη, της ανησυχίας των πολιτών και των πολιτικών αντιδράσεων από ομάδες που δυστυχώς μειοψηφούν στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει αναπτυχθεί μία πίεση έτσι ώστε να μην κλείσει η συμφωνία πριν από τις Αμερικανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του 2016, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Η εκπεφρασμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εν λόγω συμφωνίες είναι σαφώς αρνητική και αναμένετε  το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, με το οποίο θα ενημερωθεί πληρέστερα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

 

Το Γραφείο Τύπου της Κατερίνας Ιγγλέζη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: