Απάντηση Κατερίνας Ιγγλέζη στην επιστολή της Greenpeace σχετικά με την θέση της ως προς την TTIP και την CETA

Αξιότιμη κυρία Ιγγλέζη,

Μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP, οι χειρότεροί μας φόβοι τόσο για την TTIP όσο και για τη CETA δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
Οι δύο αυτές συμφωνίες απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από αυτές.
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.
Για το λόγο αυτό, σας καλούμε να δηλώσετε δημόσια και ρητά τη θέση σας απέναντι στα παρακάτω ζητήματα:
• Για την TTIP να απαιτήσετε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
• Για τη CETA να απαιτήσετε τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.
• Να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση σας ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους.
Με εκτίμηση,
Greenpeace Greece

Από την δράση μου όλα αυτά χρόνια, τόσο εντός κοινοβουλίου αλλά κυρίως μαζί με τα κινήματα των πολιτών είναι φανερή η αντίθεσή μου στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» TTIP, TTP, CETA,TISA. Συμφωνίες που μέσω της απαλοιφής ρυθμιστικών φραγμών απειλούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας, την διατροφική μας ασφάλεια και το περιβάλλον.

Πρόκειται για συμφωνίες «οδοστρωτήρα», που απορρυθμίζουν τους κανόνες της εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που αποτελούν τροχοπέδη στην δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Είναι πλέον φανερό, ιδίως μετά την διαρροή εγγράφων των διαπραγματεύσεων, ότι δεν πρόκειται απλά για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόκειται για συμφωνίες που είναι καταδικαστικές για χώρες με μικρή μη βιομηχανοποιημένη παραγωγή. Απορρυθμίζουν της ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου των αγροτικών προϊόντων, απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), εισάγουν τα γενετικά τροποποιημένα σε όλη την παραγωγική και διατροφική αλυσίδα και δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όλων μας.

Μεθοδεύεται η κατάργηση στην πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει τον νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό, που μέχρι σήμερα έχει οικοδομηθεί στην Ευρώπη.
Είναι σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές εναντιώνονται στις οικολογικές και δημοκρατικές αρχές, όπως η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, ο δημοκρατικός έλεγχος των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Ένα πλατύ κίνημα σε όλη την Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες, όπου συμμετέχουν κινήματα πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κόμματα και πολλοί ακόμα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής ανακηρύχθηκε σε «Ελεύθερη Ζώνη από τις Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες TTIP-CETA-TISA», αποτελώντας με αυτό τον τρόπο τον έβδομο Δήμο της χώρας που λαμβάνει τέτοια απόφαση και εντάσσεται στο ολοένα αυξανόμενο Δίκτυο των 1800 δήμων και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιτίθενται στην υπογραφή των τριών εμπορικών συμφωνιών.

Το μήνυμα που όλοι στέλνουμε είναι ξεκάθαρο και δυνατό.

Οπότε, ανταποκρινόμενη στο αίτημά σας δηλώνω ότι:

• Για την TTIP απαιτώ τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
• Για τη CETA απαιτώ τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, δηλώνω την αντίθεσή μου στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.

Κατερίνα Ιγγλέζη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: