Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ζώων και ‘αδέσποτα’ στον Δήμο Αριστοτέλη

Δελτίο Τύπου

Ιερισσός, 4 Οκτωβρίου 2016

Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ζώων και ‘αδέσποτα’ στον Δήμο Αριστοτέλη

Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ζώων και ορμώμενη από καταγγελίες πολιτών και προσωπικές μαρτυρίες θα επιθυμούσα να στέψω την προσοχή της Δημοτικής μας Αρχής, σαν κύριο υπεύθυνο φορέα (ΝΟΜΟΣ  4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014  άρθρο 46 παρ 6 –Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αλλά και των συμπολιτών μας, στο τεράστιο “πρόβλημα” που αντιμετωπίζει η περιοχή μας (με την Ιερισσό να απέχει παρασάγγες από τις άλλες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας) και που συνοψίζεται στην λέξη “Αδέσποτα” αλλά και όχι μόνο .

Παραθέτω ένα έξοχο απόσπασμα από την σελίδα της SAPT Hellas– Δράση για τα αδέσποτα – Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας

«Είναι γεγονός ότι το “πρόβλημα” των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα – που βέβαια δεν έχει δημιουργηθεί από τους σκύλους αλλά από εμάς τους ανθρώπους – έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Εντός εισαγωγικών το “πρόβλημα”, καθώς οι αδέσποτοι σκύλοι αυτοί καθαυτοί δεν αποτελούν πρόβλημα. Πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση στην οποία κυκλοφορούν ανάμεσά μας και η άγνοιά μας ως προς το πώς να τους συμπεριφερόμαστε. Είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά μας συγχρόνως: αδύναμοι, ανεπιθύμητοι, πεινασμένοι και χωρίς οικογένεια – και το παράδοξο εδώ – παρότι όντα από την φύση τους κοινωνικά και, εδώ και χιλιετίες, ανεκτίμητοι σύντροφοι.

Τα πολλά αξιόλογα φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν στην χώρα μας κάνουν ό,τι μπορούν, περισυλλέγοντας, περιθάλποντας, στειρώνοντας και βρίσκοντας οικογένειες σε πολλούς από τους υπάρχοντες αδέσποτους σκύλους. Όμως, αισθανθήκαμε ότι «κάτι» λείπει. Ίσως, λοιπόν, η λύση είναι μια πιο εμπεριστατωμένη προσπάθεια, με προοπτική για το μέλλον και με γνώμονα την παιδεία, διότι, η σημερινή πραγματικότητα παραμένει η ίδια εδώ και πολλά έτη και χαρακτηρίζεται από:

  1. την εγκατάλειψη σκύλων ως συνεχιζόμενη πρακτική από πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.
  2. την παράλληλη ανεπάρκεια ελέγχου του πολλαπλασιασμού τους με στειρώσεις, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση του αριθμού τους.
  3. το φαινόμενο των ημι-ιδιόκτητων σκύλων που κυκλοφορούν σε αγέλες έξω από κατοικίες, λειτουργώντας αμυντικά και φυλάσσοντας, όχι το σπίτι τους, αλλά ολόκληρους δρόμους, σε σχεδόν όλες τις γειτονιές όλης της Ελλάδας.
  4. την παραπάνω πραγματικότητα, συνδυασμένη με την άγνοιά μας για το πώς να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους σκύλους ώστε να μην προκαλούμε -άθελά μας- την λεγόμενη «επιθετική» συμπεριφορά, η οποία στην ουσία είναι μια καλά συγκαλυμμένη άμυνα και, τέλος,
  5. το φαινόμενο του δεσποζόμενου σκύλου που όμως, λόγω του μεγάλου βαθμού άγνοιάς μας σε σχέση με το τι σημαίνει υπεύθυνη κηδεμονία σκύλου (και όχι απλή ιδιοκτησία σκύλου), είναι συνηθέστερα ένας σκύλος-αντικείμενο, παρατημένος σε μια βεράντα ή σε ένα κήπο δεμένος και μόνος, και με παντελή έλλειψη κοινωνικοποίησης (εδώ δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος του σκύλου που «χωρίς λόγο» δάγκωσε τον ιδιοκτήτη ή μέλος της οικογένειάς του με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται και αυτός στον δρόμο).

Και για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, έρχονται τα φώτα της δημοσιότητας που προβάλουν την «επίθεση» σκύλου ή σκύλων σε ανθρώπους, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο περί του γιατί»

Ως αναφορά την εγκατάλειψη σκύλων αξίζει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81, ως ισχύει και ορίζει διοικητικό πρόστιμο από 300€ έως 30.000 € για κακοποίηση , βασανισμό , κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου κτλ.

Βασανισμός ή βάναυση μεταχείριση είναι και ο εξαναγκασμός σκύλου να ζει αλυσοδεμένος , με αλυσίδα σ’ ένα μέτρο απόσταση από ένα παλιό σκουριασμένο βαρέλι το οποίο μετατρέπεται σε φούρνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με ελάχιστο νερό και φαγητό. Αναφέρω το παράδειγμα της Κρήτης όπου έληξε η πρώτη φάση της επιχείρησης των αστυνομικών αρχών του νησιού για την πάταξη του φαινομένου των βαρελόσκυλων. με τη σύλληψη 72 ατόμων σ’ ολόκληρη την Κρήτη (32 στο νομό Ηρακλείου, 20 στο νομό Χανίων και από 10 στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου), οι οποίοι κακοποιούσαν τα ζώα τους υποχρεώνοντας τα να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Κλείνοντας καταθέτω πρόταση για:

  • τη δημιουργία ενός τουλάχιστον χώρου προσωρινής φιλοξενίας- ανάρρωσης αδέσποτων ζώων που έχουν υποβληθεί σε στείρωση και μακροπρόθεσμα ενός δημοτικού κυνοτροφείου ,
  • τη καταγραφή ζώων εργασίας έτσι ώστε να ελέγχεται η αναπαραγωγή τους και να αποφεύγεται η εγκατάλειψη τους
  • Να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες για αδέσποτα σύμφωνα με το παράδειγμα πολλών δήμων της επικράτειας( Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Ζαχάρως, Δήμος Συκεών , Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Ιωαννίνων , Δήμος Κηφισιάς κτλ)
  • Καθώς επίσης και την πρόσκλησή φιλοζωικών οργανώσεων σε σχολεία ώστε να ενημερώσουν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο παιδιά – και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας – για τη σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους ( αδέσποτους και δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσουν σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.

Το ζήτημα των Δικαιωμάτων Προστασίας των Ζώων είναι βαθύτατα πολιτικό και συναρτάται με την όλη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί επιθετικά σε όλο τον κόσμο – και βέβαια στην Ελλάδα. Η δική μας Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκάθαρες θέσεις και ένα σύγχρονο, τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ευζωία όλων των ζώων –συντροφιάς, παραγωγικών και άγριας πανίδας.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χαλκιδκής

Κατερίνα Ιγγλέζη

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

( Πως κάνουμε καταγγελία στην αστυνομία για την κακοποίηση ζώου)

http://www.enallaktikos.gr/ar27154el-odigies-pws-kanoyme-kataggelia-stin-astynomia-gia-kakopoiisi-zwoy.html

https://www.sansimera.gr/worldays/58

www.filozoiki.gr/

http://sapt.gr/%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: