Δήλωση της Κατερίνας Ιγγλέζη -Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής -για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΛΩΣΗ

της Κατερίνας Ιγγλέζη

Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

 

Υγρότοποι: η φυσική προστασία απέναντι σε καταστροφές

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων αποτελεί ακόμα μια αφορμή για να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει πλήθος μικρών και μεγάλων υγροτόπων σε όλη της την έκταση, κυρίως στις βόρειες και δυτικές περιοχές, αλλά και στα νησιά της. Αριθμούνται περίπου 1000. Οι 250 υγρότοποι είναι πάνω από 80 στρ. ο καθένας ενώ οι 750 έως 80 ο καθένας τους. Έντεκα (11) από αυτούς θεωρούνται διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από την Συνθήκη Ramsar.

Η σπουδαιότητα των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ξεχωριστής σημασίας τόσο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την διαχείριση των υδατικών πόρων όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αποτελούν την φυσική προστασία απέναντι σε καταστροφές και είναι πολύ σημαντικοί για τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από πλημμύρες, ξηρασίες και θαλασσοταραχές.

Για τον λόγο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητά τους η οριοθέτησή τους αλλά και η ολοκλήρωση της θεσμικής τους προστασίας, κυρίως για τους ηπειρωτικούς υγροτόπους της χώρας. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας, να μεριμνούν για αυτούς οι τοπικές κοινωνίες, να τους προστατεύουν και να τους αναδεικνύουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: